post

Има уроци, които те няма да научат другаде, освен в семейната среда и благодарение на вашия пример

Знаят ли вашите деца за какво служат парите? Могат ли да спестяват и имат ли си касичка дори най-малките от тях? Умеят ли да разпределят събраните по празници средства от близките? Всички тези въпроси се нуждаят от отговори, ако искате да подготвите децата си за реалния живот и да бъдат успешни в развитието си.

Има само едно място, където това може да се случи и това е семейната среда. В училище те залягат над доста уроци, но не е тайна, че голяма част от тях не винаги имат толкова практична стойност. Тук идва ролята на родителите, които могат да съдействат от ранна възраст за материалното възпитание на децата си.

Запомнете: Личният пример е от първостепенно значение!

Ако само поучавате децата си и им правите забележки, вие всъщност не полагате никакви усилия за тяхната финансова грамотност. Теоретичните лекции също рядко могат да бъдат полезни, ако сте пропуснали фактическото им участие във формирането и разходването на семейния бюджет.

Примерни ситуации, които ще ви помогнат да формирате мисленето им:

  1.     Пазаруване заедно.
  2.     Игри с цел самодисциплина.
  3.     Възлагане на задачи, в които те инвестират спестените средства.
  4.     Самостоятелни решения и конкретен принос при покупка на желани подаръци.

Всеки нов ден е възможност да използвате действителни ситуации, в които децата да се ориентират по паричните въпроси. Важно е да имате предвид, че това е ключов и продължителен процес. Той тече непрекъснато и уроците не се изчерпват с няколко споделени набързо клиширани фрази.

Как да въведем децата в света на финансовите дела:

Няма магически карти

В забързаното ежедневие ние не винаги разполагаме с пари в брой и често прибягваме до своите дебитни или кредитни карти. Когато сте в магазина с децата обаче, не правете тази грешка!

Сега вие изграждате тяхната концепция за харчене, което означава, че не искате да решат, че притежавате магическа пластика за лесно пазаруване. Носете кеш и нека те стават свидетели на сумите, които давате на касата.

Необходими и допълнителни разходи

Съществено е да обръщате внимание на децата, когато правите съответните разходи. Нека те да знаят кои са от основна необходимост – храна, гориво, сметки за дома и т.н., както и кога се дават допълнителни пари, предвидени за забавления, подаръци и подобни екстри.

С това им внушавате, че няма как да се харчи, ако не разполагаш със средствата, само и само да задоволиш някой каприз. И това е правилната стратегия!

Силата на думите

Обезсърчаването на децата и създаването на негативна нагласа не е добър вариант. Когато трябва да им покажем и да акцентираме върху това, че парите все пак се движат в някаква рамка и трябва да ги ценим, ние можем да го сторим и без да ги натъжаваме.

Няма нужда да им казвате, че не може да си позволите даден предмет или продукти, обяснете им просто, че предпочитате (и е наложително) да платите с тях друго, което е по-важно на този етап.

Личен бюджет

Джобните пари са отличен стимул децата да се приучат към преценка и контрол на разходите си. Когато знаят, че разполагат с определен бюджет, те няма да се изкушават да ги харчат неразумно, или поне след като сбъркат няколко пъти, вече ще знаят как да постъпват занапред.

Оставете им привидна свобода да се ориентират сами и нека да си позволят някои рискове, за да понесат и изпитат последствията от неправилните си действия.

Списък за пазаруване

Седмичното пазаруване може да се планира за уикенда, когато имате повече време с децата. Прегледайте обстойно актуалните промоции. Т маркет брошура например е достъпна и онлайн, което ви дава опция да се подготвите предварително вкъщи. Изгответе списък с нужните продукти за хранене.

Когато посетите обекта, въведете ги директно в „играта на терен“. Задавайте им въпроси кое е по-изгодно, как да подходите, какво да вземете. Нека се запознаят с различните марки и стойността на стоките, нека да сравняват и сами да поемат отговорност при набавянето на зададения списък.

Имат ли цел, децата се мотивират бързо, а за вас остава да наблюдавате какви пропуски допускат и как да ги коригирате при следващи поставени задачи.

 

Източници на информация:

(1)  „Един урок по финансова култура за деца“ от Dnevnik.bg (23.02.2017 г.)

(2) „Как се възпитава финансова култура при децата“ от bTV.bg (29.03.2017 г.)

(3) Т маркет брошура от Broshurko.bg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *