Новини

Бизнесът поръчва магистърски програми

Сътрудничество с бизнеса е начинът да се задържат младите специалисти у нас, смятат от ТУ – София

Вече е практика бизнесът да поръчва магистърски програми, които да отговарят на търсенията му. Това каза зам.-ректорът на Технически университет София по време на пресконференция за представяне на проект „Електронно правителство, наука, бизнес и алумни”. По думите му в университета са застъпени седем програми, които са поръчани от водещи български и междунаросни компании. Сред специалностите, които са застъпени са ИТ, индустрия, мениджмънт, автмобилна техника и други.

Голямо предимство на този тип програми е, че бизнесът подсигурява стипендии на студентите, а след приключване на тяхното обучение имат възможност да наемат млади и подготвени хора. По този начин успяваме да затворим кръга бизнес – университет, коментира зам.-ректор Иван Кралов.

Сътрудничество с бизнеса е начинът да се задържат младите специалисти у нас, смятат от ръководстовто на университета. Наскоро Техническият университет подписа договор за подпомагане в учебния процес и за професионалната реализация на възпитаниците им чрез създаване на терминал в университета за работещите студенти с HP, както и за други съвместни научноизследователски проекти, практически инициативи и партньорства, съфинансирани от ЕС и малки проекти, поръчани от промишлеността.

В момента Техническият университет въвежда цялостна електронна система за управление. Целта на систеата е да се поддържа постоянна обратна връзка с въпитаници на учебното заведение – сегашни и бивши, управление на тръдовите постижение на преподавателите, подобряване качеството на управление и предлаганите образователни услуги.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

От ТУ сочат като целева групо по проекта над 2200 преподаватели и над 12 000 студенти.

Към момента в България няма изградена подобна система, каза проф. Веско Панов. Надяваме се чрез нея унверситетът да си осигури и място в световни класации за качество на образованието.

Като бъдещи ефекти от ТУ посочват повишаване качеството на образователните и научно – изследователската дейност, по-ясни перспективи за развитие на университета, по-добри условия за мотивация на преподаватели и студенти, електронизация на документи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *