post

Извънредната ситуация и мащабното разпространение на Covid-19 донесе сериозни загуби в редица сектори. Сред най-тежко пострадалите от новите условия логично се оказа туристическия бранш. Заплахата от пандемията накара много хора да се откажат от традиционните си летни почивки в чужбина и да останат в родните си страни.

Родният туризъм също претърпя загуби заради липсата на чуждестранни туристи и част от популярните курорти у нас останаха значително по-празни от обикновено. В тази статия обаче ще запазим позитивизма и ще обърнем внимание на българските забележителности, които привличат гости от цял свят със своята красота и история. Вижте кои са част от най-впечатляващите родни забележителности за туристите:

Слънчев бряг

Морският курорт отдавна си е спечелил слава на място, в което много чуждестранни туристи обичат да отсядат. Той е атрактивен най-вече за младите хора, които търсят забавления и се радват на нощния живот. Слънчев бряг може да се похвали с атрактивни нощни клубове и заведения, а също и ресторанти. В района има и няколко аквапарка, където туристите може да се радват на екстремни забавления.

Национален парк Пирин

Националния парк Пирин, обявен за защитена местност, е едно от най-красивите кътчета в България. Там са разположени повече от 170 езера, които впечатляват с красотата си, а също и най-високият връх в Пирин – Вихрен. Той е висок цели 2914 м. и предлага на авантюристите, желаещи да го покорят, един предизвикателен преход, в който се откриват спиращи дъха гледки.

В района се намира и най-известният зимен ски курорт у нас – Банско. Той също се радва на тълпи от туристи заради отличните условия за каране на ски и достъпните цени за чужденците. Затова нетърпеливи туристи не пропускат да се струпат на Бърденишка поляна за официалното откриване на сезона, което обикновено става към средата на месец декември. Сигурни сме, че заслуга за големия интерес към Банско имат и местните специалитети, които се приготвят по автентични рецепти.

Белоградчишките скали

Вероятно си спомняте, че този уникален природен феномен, разположен в град Белоградчик, преди години беше на път на бъде обявен за едно от чудесата на света. Макар да не спечели тази престижна титла скалния феномен се радва на заслужен интерес и много посетители. Ако и вие все още не сте посетили мястото, не чакайте дълго. Скалните формирования често са оприличавани на интересни фигури, най известните от тях са: Камилата, Адам и Ева, Мечката и др.

Рилският манастир

Рилският манастир е най-старият и най-големият манастир у нас. Историята разказва, че той е построен още пред X в. и от тогава се е съхранил като важно културно, религиозно и историческо средище. Манастирът е разположен в полите на Рила и туристите имат възможността да се насладят на чистия въздух и красивата природа, а също и да се докоснат до един архитектурен шедьовър, запазен във времето. В близост до Рилския манастир се намира и гробът на един от най-почитаните у нас светци – Св. Иван Рилски.

Несебър

Несебър е един от най-красивите курорти по родното Черноморие и определено сред най-предпочитаните в южната част. Той предлага възможността да се разходите из Стария град, който е запазил своята автентичност и разказва истории от незапомнени времена. Разбира се, градът предлага и други атрактивни туристически преживявания и модерна градска част, където туристите да се насладят на вкусна морска храна и да си купят сувенири.

Това са само една част от най-посещаваните и харесвани туристически дестинации в България. Кои още бихте добавили в този списък?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *