post

 

Д-р Марк Шурц е учил хуманна медицина в Медицинския факултет във Виена, след което успешно е специализирал травматология. От 2012 г. д-р Шурц е старши лекар, ръководещ отделението в Университетската клиника по травматология във Виена, а от 2013 г. е ръководител на отделението за спортни травми. Д-р Шурц е сертифициран като спортен лекар от Австрийската медицинска асоциация (ÖAK-Diplom Sportmedizin), притежава диплома за спешен лекар, както и диплома за планинска медицина. От януари 2009 г. д-р Шурц лекува пациентите си в практиката си в Wiener Privatklinik в 9-ти квартал на Виена. Д-р Шурц извършва около 500 операции годишно и е един от най-опитните травматолози в Австрия.

Д-р Шурц, кои са най-често срещаните наранявания при зимните спортове?

Едно от най-често срещаните наранявания е разкъсването на предна кръстна връзка при колянната става, както и разкъсване на менискуса, или нараняване на хрущяла. Размествания на рамото също се получават често, също така и фрактури на раменната кост. Други наранявания могат да бъдат фрактури на пищяла, ръцете, краката или гръбнака.

Кои са най-рисковите зимни спортове?

Всичко зависи от риска, който всеки един поема докато спортува: например, високите скокове или бързината при карането на ски увеличават риска от нараняване. Същото е и при сноуборда, там се крие голям риск от фрактура на китката при падане. Кънките на лед също крият риск от фрактури на китката и лакътя, в случай че паднем рязко назад и ръката поеме удара.

Какво бихте ни посъветвали, за да избегнем подобни наранявания?

Най-добрият съвет, който бих могъл да дам е всеки да знае своите граници на възможности. Използвайте предпазни средства: каска, протектор за гръб (при ски и сноуборд), допълнителна защита за китките и лакътя при кънки на лед.

В случай на инцидент, какво е първото, което трябва да направим?

Веднага спрете физическата дейност! Отидете на рентген, томография или магнитен резонанс, в зависимост от препоръката на вашия доктор. Приемайте обезболяващи и слагайте лед за охлаждане.

 

Има ли нови методи, които се прилагат за лечение на травми?

В зависимост от конкретната травма, да! Особено при нараняване на хрущяла има иновативни методи за реконструкция, чрез които се извършва лечение с минимално инвазивни процедури. При разкъсвания на мускули и навяхвания на стави се предпочита терапия със стволови клетки. Леченията на фрактури са възможни с ендоскопия, която предлага 100-процентово възстановяване. Също така се извършват и трансплантации на менискус, когато тъканта е прекалено увредена.

Колко често се налага операция при ортопедични травми?

От всички инциденти при зимните спортове, един на всеки десет пациенти се нуждае от операция.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *