post

Оранжериите отдавна са се наложили като предпочитан избор за отглеждане на различни видове растителни култури, тъй като предоставят на земеделските производителите множество предимства. Сред тях се нареждат по-дългият сезон на отглеждане, което заедно с контролираните температури, гарантира по-богата продукция. Не може да пропуснем и факта, че оранжериите осигуряват защита на растенията от вредителите, които могат напълно да ги унищожат и намаляват негативното влияние на лошите атмосферни условия. 

Независимо дали сте земеделски производител, който разполага с големи площи земя, или сте хоби градинар, изграждането на оранжерия би ви донесло значителни ползи. Ако до този момент нямате опит с изграждането на подобен тип съоръжения, тази статия е точно за вас. В следващите редове ще обърнем внимание на някои важни аспекти при изграждане на оранжерия и ще ви дадем полезни съвети. Вижте кои са те:

Помислете внимателно къде ще разположите оранжерията

Първата важна стъпка е да изберете мястото, където ще построите оранжерията. Не бива да има сгради или други обекти наблизо, които да възпрепятстват достигането на слънчева светлина. Препоръчително е предварително да разчистите терена и да се уверите, че няма неравности. Добра идея е да я разположите в близост до източник на вода, за да си спестите трудоемките усилия по поливането, доколкото е възможно. 

Разположението на оранжерията спрямо позицията на слънцето също е фактор, който не бива да подценявате. С целодневно изложение  на изток и запад се борите с натрупването на топлина през лятото, но то ще увеличи дневната светлина и топлината, когато наистина имате нужда от нея през зимата – тогава културите традиционно растат по-бавно.

Избор на материал за рамката на конструкцията 

При избора на материал за рамката, водещият фактор е здравината на конструкцията. Трябва да се уверите, че оранжерията ще издържи на поривите на вятъра, а ако планирате да я използвате целогодишно, че няма да рухне под тежестта на натрупалия се сняг. Рамките на оранжерията могат да бъдат изработени от множество различни материали, в това число дърво, алуминий, пластмаса и др. 

Избор на покритие за оранжерия 

Следващата важна стъпка в изграждането на оранжерия, това е изборът на подходящо покритие. То е от изключително значение, тъй като от качествата на материала зависи в каква степен ще пропуска слънчева светлина. Ако нямате предишен опит в това начинание, вероятно ще се запитате кой материал е най-добрият избор. Тук отговорът не е еднозначен и в голяма степен зависи както от целите ви, така и от бюджета, който сте склонни да отделите. 

От гледна точка на здравина и дълготрайност, стъклото предлага големи предимства. Ако обаче оранжерията ви е голяма или трябва да остъклите няколко оранжерии, това би ви струвало скъпо. Алтернативен и доста по-бюджетен вариант, на който много от земеделските производители залагат, това е полиетиленово фолио

В богато продуктово портфолио на Robifirplast.com ще откриете полиетиленово фолио за приложение в селското стопанство в различни размери, които ще отговорят на вашите конкретни нужди. Производителят предлага и възможност за повишаване на UV-издръжливостта и удължаване на експлоатационния период до три работни сезона в зависимост от климатичните условия. 

Това бяха няколко полезни съвети за изграждане на оранжерии, които си струва да вземете предвид, ако сте решили и вие да се възползвате от предимствата, които този начин на отглеждане на растения предлага. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *