post

Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) излезе с позиция до медиите по повод скорошни публикации за катастрофа с електрическа тротинетка в Бургас. В позицията ръководството на БАЕМ припомня, че персоналните превозни средства вече се регулират от Закона за движение по пътищата и посочи, че управлението на електрическа тротинетка под въздействието на алкохол е незаконно. Публикуваме целия текст.

Уважаеми представители на средствата за масова информация,

във връзка със скорошни публикации за катастрофа на водач на електрическа тротинетка в гр. Бургас, бихме искали да обърнем внимание на следното:

1) Не е вярно, че електрическите тротинетки не са регламентирано пътно превозно средство, както беше написано в някои публикации. Тяхното движение, както и това на останалите персонални транспортни средства, беше регламентирано с промените в Закона за движение по пътищата, които влязоха в сила миналата година, създавайки условия за развитието им.

2) Ако отговаря на описаното в публикациите, поведението на водача, управлявал тротинетка пиян и катастрофирал на 5 юли, вечерта, в гр. Бургас, по никакъв начин не трябва да бъде толерирано. Използването на каквото и да е пътно превозно средство под въздействието на алкохол е наказуемо, а в частност управлението на електрическа тротинетка в такова състояние злепоставя развитието на целия персонален транспорт и всички предимства от него.

3) В Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) водим кампания за безопасно използване на електрическите тротинетки и неведнъж сме призовавали да се шофира с каска, в трезво състояние и да се спазват останалите правила за движение по пътищата.

Използваме случая още веднъж да призовем водачите на персонални превозни средства да бъдат много внимателни и толерантни към останалите участници в движението. Електрическите тротинетки са несравнимо по-безопасни, в сравнение с автомобилите и статистиките за произшествията го доказват категорично, но въпреки това е важно и техните водачи да поемат своята част от отговорността.

С уважение

УС на Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *