post

Качественият ловен нож е достатъчно универсален, за да е верен помощник в ръцете на ловеца. И тук идва най-важният въпрос – кой нож е най-добър? 

Добрата новина е, че има разнообразие от ножове за лов, от които да избирате, всички от които имат своите предимства. Първото нещо, което ще искате да направите, е да си определите бюджет. Цената за остриета може да варира от десетки до хиляди левове. Трябва да решите колко сте готови да вложите, за да си купите острие. Само не забравяйте, че не искате ножът ви да ви провали в най-критичните моменти, така че бюджетирайте разумно.

След като зададете бюджета си, ето някои от вашите опции. Те попадат в две големи категории: фиксирани или сгъваеми остриета. Фиксираното острие често е първият избор на ловците. Той е издръжлив, здрав, универсален и също така лесен за поддържане чист. С многото здрава работа, която идва с това да си ловец, искаш надеждност. Това означава, че ножът ви трябва да може да се справя с дивеча за одиране, включително способността да прорязва кости и хрущяли. Имайте предвид, че по-голямото острие не винаги означава по-добро. В зависимост от вида животно, което ловувате, може да помислите за по-малък, но здрав нож. Обикновено 4-инчов нож може да се справи с повечето от вашите нужди (освен ако не сте ловец на едър дивеч).

Помислете за вида на материала, използван в острието. И въглеродната, и неръждаемата стомана – двата типични избора – могат да направят добро острие, но има предимства и недостатъци и за двете. Въглеродът, макар и по-евтин, е по-податлив на ръжда. Неръждаемата стомана често е по-скъпа. Ако изберете въглеродно острие или комбинация от въглеродна стомана, можете да предотвратите ръжда, като използвате масло или силициев восък.

Не забравяйте да тествате дръжката, която задължително трябва да е удобна за ръката ви. Не забравяйте, че имате нужда от нож, който работи добре при дъжд или висока влажност – стойте далеч от дръжките, които стават хлъзгави, когато са мокри. Най-добрият избор може да бъде синтетично влакно за дръжката.

За повечето видове лов сгъваемият нож може да ви служи добре. Той ще осигури необходимата сила, тъй като се предлага с по-добра дръжка за захващане и по-здраво острие. Тук не трябва да мислите за спестяване на средства. Бъдете внимателни с факта, че обикновено по-евтините сгъваеми ножове не са създадени, за да се справят със суровостта на лова или да издържат по-дълго.

Когато избирате ловен нож, важно е да помислите как ще го използвате и вида на дивеч, който планирате да ловувате. Ясно е, че ловецът на едър дивеч ще използва различен тип нож от този, който ловува зайци. И ако мислите, че по-голямото винаги е по-добро, ще сгрешите. Големият нож ще направи почистването на малък дивеч по-трудно, а не по-лесно и ще увеличи шансовете ви да се порежете.

След като определите какъв размер нож искате, помислете колко често ловувате. Ако ловувате само от време на време и искате нож, който може да се използва за различни цели, може да искате по-малък нож със сгъваемо острие. Ако сте отдаден ловец и планирате да използвате ножа си само за лов, солидно изграденият нож с фиксирано острие може да има повече смисъл за вас.

Трябва да решите дали искате да носите ножа си в ножница или да го държите в джоба си. Очевидно не е добра идея да носите голям нож с фиксирано острие в джоба си – освен ако не искате да разрежете крака си.

Ако изберете разумно, добрият ловен нож може да издържи цял живот. Но това изисква всеотдайност от вас по отношение на поддържането му чист и заточен. Ежедневната грижа е най-добрият начин да удължите живота на вашия ловен нож. Почистете острието и дръжката старателно след употреба, като използвате продукт, създаден специално за работата. Бързото избърсване на полето е добра идея, след като използвате ножа си, но не замества основното почистване, когато се приберете у дома.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *