post
  • Гумите Turanza Eco по поръчка са разработени съвместно, за да оптимизират аеродинамиката, допринасяйки за реален пробег от 1000 км с едно зареждане, което производителят на автомобила наскоро демонстрира в пробно каране.
  • Гумите прилагат патентованите ENLITEN и ologic технологии на Bridgestone за ултра ниско съпротивление при търкаляне, което допринася за изключителна консумация на енергия от 8,7 kWh на 100 километра по време на шофиране от Зинделфинген (Германия) до Касис (Франция).

Bridgestone е избрана от Mercedes-Benz AG за партньор в разработката на гуми за технологичната програма Mercedes-Benz VISION EQXX. Футуристичното електрическо превозно средство (EV) е отговорът на производителя на автомобили да направи електромобилите по-ефективни и да увеличи електрическия обхват до ново ниво. Инженерите на Bridgestone си сътрудничиха с Mercedes-Benz, за да създадат специално проектирани гуми, които допринесоха за повишаване на ефективността на автомобила и по този начин за пробег до 1000 км в реалния свят – от Зинделфинген, Германия до Касис, Франция – с едно зареждане.

Изключително ниско съпротивление при търкаляне и оптимизиран дизайн за EV, който осигурява невероятен пробег в реалния свят 

Bridgestone проектира гуми Turanza Eco по поръчка, които съчетават нейната патентована технология ENLITEN за намаляване на съпротивлението и теглото на гумите с до 20%[1], в комбинация със собствената ologic технология – предназначена да подобри обхвата на батерията с помощта на по-голям диаметър на гумата, за намаляване на съпротивлението при търкаляне и по-стеснена ширина на гумата, за намаляване на аеродинамичното съпротивление.

В сътрудничество с отдела по аеродинамика на Mercedes-Benz, гумата се предлага и с оптимизирани страници и дизайн на зоната на бордовете, които съответстват на капаците, монтирани на 20-инчовите, ковани магнезиеви джанти, подобрявайки значително аеродинамиката на гумата.

Виртуална разработка на гуми

Гумите са разработени с помощта на виртуалното моделиране и симулиране на гуми на Bridgestone, коeто позволява създаване и тестване на дигитална версия на гума в процес на разработка. Използването на тази технология означава, че времето за разработка е съкратено значително.

Bridgestone използва виртуалната среда за голяма част от процеса на разработка, позволявайки да се предвиди как гумата ще се представя при различни условия, преди да я изгради физически. Повишената гъвкавост, предлагана от виртуалната разработка на гуми, позволява на Bridgestone да тества много повече варианти на дадена гума, благодарение на скоростта, с която може да се извърши модификацията на дигитален близнак на гумата и незабавното ѝ тестване. Освен това, тази виртуална разработка на гуми носи множество ползи за околната среда, тъй като се намаляват както използването на природни ресурси, така и емисиите на отработени газове, благодарение на по-малкия брой прототипи, които трябва да бъдат произведени и тествани.

Успешна съвместна разработка

Сътрудничеството по този проект поставя основата за бъдещето на EV гумите и е подкрепено от споделена визия за EV-готовност между компаниите.

Емилио Тиберио, COO & CTO в Bridgestone EMIA, коментира темата: „Като част от нашия ангажимент да помогнем за формирането на устойчиво бъдеще на мобилността, Bridgestone се гордее, че съвместно със своя дългосрочен партньор разработихме правилните гуми за толкова иновативен проект. Mercedes-Benz VISION EQXX е проект, който е напълно съобразен с нашите собствени EV амбиции и цели, особено след като инвестираме, за да направим електрическата мобилност по-ефективна и достъпна чрез напълно интегриран подход. Това включва пионерски първокласни гуми и технологии за гуми, които могат да се справят с най-големите предизвикателства за електромобилите. Това е особено вярно, тъй като инвестираме сериозно в разработването на гуми за електромобили – понастоящем разпределяме над 30% от ресурсите си за научноизследователска и развойна дейност – и подобряваме нашите технологии през 2022 г.”

Този проект е в съответствие с програмата Bridgestone E8 Commitment, която служи като ос за стимулиране на мениджмънта на компанията, като същевременно печели доверието на бъдещите поколения. Bridgestone E8 Commitment се състои от 8 ценности, подобни на тези на Bridgestone, започващи с буквата „E“ {Energy (енергия), Ecology (екология), Efficiency (ефективност), Extension (продължаване), Economy (икономика), Emotion (емоция), Ease (спокойствие) и Empowerment (овластяване)}, които Bridgestone ще се ангажира да създаде заедно със служителите, обществото, партньорити и клиентите, и заедно да реализират устойчиво общество. Този проект е в съответствие с ценностите „Енергия: Ангажирана с реализирането на общество на въглеродно неутрална мобилност“, „Екология: Ангажирана с развитието на устойчиви технологии и решения за гуми, които запазват околната среда за бъдещите поколения“ и „Ефективност: Ангажирана с максимизиране на производителността чрез подобряване на мобилността”.

[1] Въз основа на вътрешни данни на Bridgestone, сравняващи премиум летни гуми на Bridgestone със и без технология ENLITEN в същия размер на гумите (92Y 225/40R18 XL).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *