post

Запалените шофьори, които обичат да изменят характеристиките на колите си и да ги усъвършенстват чрез подобряване на отделни елементи от тях, често предприемат тунинг.

Специалистите от https://sellzone.bg/ споделят какво представлява тунинговането, кое не спада към тунинга, както и какво се изисква от вас преди да започнете подготовка по силово или подобряване на външния вид на автомобила.

Какво представлява тунингът?

Името произлиза от “tune”, което в превод означава настройване/промяна. То се извършва по предпочитанията на собственика и възможностите на МПС-то. Като тунинг на колата се категоризират:

  • промени по техническите параметри на автомобила – независимо от категорията на превозното средство,
  • промени, които са узаконени в регистрационните документи или характеристиките, които са определени при производството на самия модел от самата марка.

Такова изменение и подобряване на параметрите може да получи всяко МПС, независимо от марката – BMW, Audi, Mercedes или други.

Какви аспекти включва?

Тунинговането на колата може да бъде както вътрешно, така и външно. Най-основно включва следните аспекти:

  • двигател – подобряването на техническите характеристики на двигателя като мощност, зареждане, охлаждане, поставяне на чип, са сред най-често срещаните и предпочитани сред собствениците на автомобили;
  • окачване – може да се предприеме стандартно и спортно окачване, като второто е сред най-подходящите модификации за любителите на силните усещания. Включва подмяна на амортисьори и пружини;
  • външни модификации – поставяне на брони, спойлери, решетки, джанти, халогенни фарове. Ако искате да затъмните стъклата си, нямате право да затъмнявате предното и страничните, на които да разчитате за видимостта;
  • подобряване на интериора – светлини, тапицерия, волан.

Какво трябва да знаете преди да предприемете тунинговане?

Когато предприемате авто тунинг за своята кола, трябва да се свържете с лице, което има законово разрешение от Министерството на транспорта и да се направи проверка за техническа изправност. Това се извършва след подаване на заявление до техническа служба, което трябва да включва следните данни:

  • описание на характеристиките, които притежава МПС-то към момента;
  • описание на желаните модификации, които да бъдат извършени;
  • да бъде прикачено копие от регистрацията на колата.

Ако сте започнали тунинга по колата, без да сте получили разрешение за действията си по промяна на параметрите, защото е възможно да получите отказ и да подлежите на наказателна отговорност.

За изменението по колите се плащат такси, които са определили от закона.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *