post

Пътната помощ е услуга, до която рано или късно прибягват повечето съвременни шофьори. Историята ѝ обаче далеч не е толкова модерна, а започва преди повече от век. 

И ако днес можем да прибегнем до пътна помощ София, Пловдив, Варна или почти всяко населено място на територията на България и да се ползваме от съвременните технологии, то първите извозващи средства са били… обикновени коне. Повече за дългия път, който изминава услугата, можете да прочетете в следващите редове. 

Коне

Преди изобщо идеята за необходимостта от пътна помощ да изкристализира и да се формализира под формата на доставчици на подобна услуга, хората в общи линии са се оправяли както могат. Най-практикуваният вариант е бил просто да заложат на коне, които са използвани за повдигане на превозни средства от канавки или тегленето им за ремонт, най-често в ковачницата. Конете са се оказали лоялна, но недостатъчно автоматизирана пътна помощ, така че се е преминало към следващия вариант.

Вериги и тегличи

Това е моментът, в който същинската индустрия за репатриране започва да се развива. Появяват се първите вериги и тегличи, които влизат в арсенала за справяне с пътни аварии на местните бензиностанции. Разработват се здрави камиони с вериги и куки, които умело се закрепват към осите на превозните средства, за да изтеглят лесно повредени коли. Идеята за тези специализирани помощници постепенно се развива, за да достигне до съвременната ни представа за подобно оборудване.

Формализиране на пътната помощ

Пътната помощ малко по малко се превръща в отделен бизнес. Първата сформирана автомобилна асоциация се появява през 1897 г. в Обединеното кралство и се нарича RAC (Royal Automotive Club). През 1905 г. на същата територия се формира и т.нар. AA (The Automobile Association), която разполага само с един мотор за изтегляне и трима мотористи, които се редуват на смяна. Само до 1914 г. организацията вече има над 10000 члена. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *