post

Често чуваме термините климатик и климатроник да се използват като взаимозаменяеми, но дали те наистина са едно и също нещо? Идеята за създаване на подходящи условия в купето на автомобила силно вълнува всеки шофьор. Всъщност двата основни вида охладителни системи при автомобилите са климатик и климатроник, както най-често могат да бъдат срещнати в ежедневието ни.

В тази публикация ще разгледаме по-подробно разликите между климатик и климатик и ще проучим кой от тях е най-подходящ за нуждите от охлаждане на купето.

Защо е необходим климатик или климатроник в автомобила?

Климатикът или автоматичният климатроник е оборудван с филтърна функция и гарантира премахването на микрочастиците от въздуха. Преди всичко страдащите от алергии се радват на тази технология, като се наслаждават и на свеж и прохладен въздух в купето на автомобила си. Освен това температурата се поддържа постоянна с климатроник и винаги могат да се възпроизведат същите приятни условия.

Климатикът или климатроникът обаче не са чист лукс, а неразделна част от безопасността. Статистиката показва, че ако температурата във вътрешността е твърде висока, вероятността от инцидент се увеличава значително. Ако шофирате в приятни условия и на свеж въздух, може да се концентрирате по-добре, докато шофирате. Също това помага и за подобряване на видимостта и избягване на замъгляването на прозорците от вътрешната страна през по-студените дни.

Как работи климатикът?

Въпреки че системата е сложна, тя основно работи с течен хладилен агент и изпарител. Други важни компоненти са кондензаторът, компресорът, както и изсушителят и разширителният вентил. В допълнение към функцията за охлаждане, климатикът в автомобила премахва влагата от въздуха, което предотвратява запотяването на стъклата от вътрешната страна.

В повечето случаи климатикът в автомобила е интегриран в управлението на топлината и следователно работи в хармония с отоплението и охлаждането на двигателя. Важно е както класическата климатична система, така и климатроникът да се обслужват редовно. Около 10% от използваната охладителна течност се изпарява всяка година и трябва да се напълни отново, за да се осигури гладка работа. Тук-там също се появяват течове или маркучите стават порести, което прави проверка на климатичната инсталация задължителна ежегодно.

Как работи климатроникът?

Климатроникът е по-нататъшното развитие на класическата климатична система и следователно обикновено означава надграждане срещу заплащане. Случаят обаче е, че можете да работите с ясно определена температура, която се поддържа постоянна независимо от атмосферните влияния. Ако работите с нормална климатична система през лятото, можете бързо да измръзнете и да настинете – климатроникът от своя страна избягва температурните колебания и ги регулира прецизно. От това следва, че и консумацията на енергия е по-ниска, тъй като охлаждането не е на “пълна пара” през цялото време, а само когато е необходимо.

Друго предимство на климатроникът е по-добрата циркулация на въздуха. Предните вентилационни отвори не са на преден план, но изходите за въздух в пространството за краката също могат да се използват за постигане на желаната температура. Ако изберете и многозонов климатроник, можете да настроите температурата индивидуално, което прави възможно различно разпределение между седалките на шофьора и пътника до него и между различните редове седалки. Делят се на двузонова и тризонова система, като по този начин всеки пътник може да настройва температурата спрямо своите предпочитания.

Разбира се, както всяко нещо и охладителната система – без значение дали е климатик или климатроник, трябва да се сервизира през определен период от време. Онлайн може да откриете части за охладителна и климатична система. Съветваме ви всяка година да проверявате профилактично своята охладителна/отоплителна система, за да избегнете повреди и неприятни изненади по време на път.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *