ЕнергетикаНовини

Правят край Монтана най-големия плаващ фотоволтаичен парк в Европа

Енергийната компания Profine Energy разкри пред медиите плановете си да инвестира в иновативен фотоволтаичен проект в област Монтана

България може да се превърне в устойчив енергиен център с най-големия плаващ фотоволтаичен парк в Европа. Д-р Петър Мрозик, собственик и главен изпълнителен директор на Profine Energy, заяви това по време на първото медийно събитие на енергийната компания в София. На пресконференцията Profine Energy, която е съвместно предприятие на германските компании Wirth Gruppe и Profine Group, представи своите намерения да инвестира до 1 млрд. евро в област Монтана чрез изграждането на плаващ соларен парк на язовир Огоста и съпътстващата го инфраструктура.

„Вълнуваме се относно първия ни проект за плаващ соларен парк в страна като България, където имаме успешен бизнес повече от 25 години. Предстои ни дълъг път преди да потвърдим, че фотоволтаичният парк е възможно да бъде реализиран. В момента преговорите са само на проучвателен етап. Но ако всичко върви добре, той може да позиционира България сред големите играчи на европейската зелена карта. Разговорите с хората са изключително важни за нас, за да разберат същността на нашия проект, неговото екологично значение и потенциала му за създаване на работни места и намаляване на разходите за електроенергия“, каза д-р Мрозик, собственик и главен изпълнителен директор на Profine Energy.

На медийното събитие присъства г-н Мориц Зайлер, търговско аташе към посолството на Федерална република Германия в България, тъй като дейността на Profine Energy в България се ползва с пълната подкрепа на германското правителство, представлявано от посолството в София. Германия също е една от страните, наред с Австрия, Нидерландия и Испания, в които Profine Group вече успешно е осъществила подобни проекти.

По време на събитието д-р Мрозик обясни също така подробно, че фотоволтаичният проект е в много ранен етап и в момента компанията извършва подробна техническа и икономическа проверка. Едва след като бъдат извършени първоначалните проучвания на място и бъде направена оценка на нормативната уредба, инвеститорът ще прецени дали да продължи с проекта и дали ще участва в евентуален търг.

Соларният парк на Profine Energy ще бъде най-големият проект от този тип в Европа. Плаващите фотоволтаични паркове имат по-висока ефективност от обикновените. Това се дължи на естествените свойства на водата да охлажда соларните панели, които от своя страна намаляват нивото на изпарения на водата и защитават местната флора и фауна.

Проектът за плаващ фотоволтаичен парк по никакъв начин няма да засегне използването на язовир Огоста за риболов, спортни и културни мероприятия. Този вид соларни паркове не създават никакви опасности за хората, животните и растенията. Практиката в други държави показва, че плаващите паркове намаляват загубите на вода от изпарения, като по този начин запазват естествения хабитат на рибите и земноводните видове.

За България фотоволтаичният парк е от стратегическо значение, тъй като ще допринесе за икономическия растеж на страната поради използването на местни подизпълнители, производители и вериги за доставка. Това също ще помогне на България да изпълни задълженията си към Европейския съюз по отношение на зеления преход. Освен това проектът ще подпомогне икономическото развитие на Монтана и може да доведе повече германски и международни инвеститори в Северозападна България.

Понастоящем Profine Group изгражда соларни паркове в Сърбия и Босна с мощност съответно 500-600 MW и 100 MW. Инвестицията от 2 млрд. евро в Сърбия е предназначена за изграждането на индустриален въглеродно неутрален парк, в който производството на PVC профили ще се захранва изцяло със зелена енергия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *