ЕнергетикаНовини

Westinghouse задълбочава партньорството си с български доставчици чрез подписването на меморандуми за разбирателство

Споразуменията ще подкрепят изграждането на нови ядрени мощности в България и региона

 

Westinghouse Electric Company (WEC) подписа меморандуми за разбирателство с ключови български доставчици за съвместно участие при изграждането на предстоящите нови ядрени енергоблокове с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ в Северна България и на други площадки в региона.

Подписаните меморандуми за разбирателство очертават големия потенциал за възлагане на български доставчици на производството на ключови компоненти, включително системите за контрол и управление (I&C), системите за радиационен мониторинг, както и за предоставянето на различни инженерни, консултантски и строителни услуги. Доставчиците, с които бяха подписани меморандуми за разбирателство са „ОСКАР-ЕЛ“, „Главболгарстрой“, „ЕНПРО Консулт“, „ЕнергоСервиз“ и „EQE България“.

„Горд съм, че една американска компания, Westinghouse, може да си партнира с Министерството на енергетиката и Парламента по този важен проект. Тези меморандуми за разбирателство проправят пътя към растеж в ядрения сектор, към икономически растеж в България и към чиста безвъглеродна енергия“, каза Н. Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ в България по време на събитието.

„Много сме щастливи да сме домакин на това събитие, което представлява значим момент за успешното развитие на проекта за реактор АР1000 на Westinghouse в България. Разрастването на партньорствата на компанията с доказали се и отлично подготвени местни доставчици е от ключово значение за устойчивото развитие на проекта у нас. Американска търговска камара в България е най-подходящата платформа, която служи на своите членове по множество начини за всеобщия успех“, коментира Иван Михайлов, изпълнителен директор на Американска търговска камара в България, която бе домакин на подписването.

„Имаме сериозен напредък в изпълнението на договора за извършване на предварителните инженерни дейности за изграждане на до два енергоблока с технологията AP1000 на площадката в Козлодуй“, каза Дейвид Дърам, президент „Енергийни системи“ в Westinghouse. „В България има много компании с богат опит в ядрената индустрия и тяхната подкрепата ще бъде от решаващо значение за успешното завършване на проектите ни за изграждане на нови ядрени блокове с най-модерната в света и доказала се в реална експлоатация технология AP1000.“

Базираният в София център за върхови постижения на Westinghouse, пряко отговарящ за внедряването на цифрови системи за контрол и управление (I&C ) в региона на Европа, Близкия изток и Африка (ЕMEA), заедно с напълно изградената и интегрирана в Westinghouse екосистема от български доставчици, вече над 10 години предоставя високотехнологични, качествени инженерни услуги и решения за АЕЦ „Козлодуй“ и много други атомни електроцентрали.

AP1000 е единственият ядрен реактор от поколение III+, внедрен в крайна търговска експлоатация, който използва напълно пасивни системи за безопасност, който е с модулен дизайн на конструкцията и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe. Полша наскоро избра технологията AP1000 за реализирането на първия етап от тяхната ядрена програма. В САЩ, на площадката на АЕЦ „Vogtle“ в Джорджия, първият енергоблок с технологията AP1000 е вече въведен в крайна, търговска експлоатация, а на втория блок с тази технология наскоро завърши първоначалното зареждане с ядрено гориво, като търговската му експлоатация се очаква по-късно тази година или в началото на 2024 г. Четири реактора с технологията AP1000 днес поставят рекорди по експлоатационна ефективност в Китай, в момента там се изграждат още шест реактора със същата технология, а наскоро беше одобрен проект за изграждането на още два енергоблока с тази технология. Технологията и нейното изграждане е обект на интерес и на много други площадки в държави от Централна и Източна Европа, а също в Обединеното кралство и Съединените американски щати.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *