КултураНовиниОбщиниСлайдер

Виртуалната разходка на CEED България из непознатата София предлага дигитално приключение в седем нови интересни, но малко известни столични забележителности

Създаден е дигитален пъзел със знакови места от София, обновен е календарът на събитията, които се провеждат в част от места, всички обекти са озвучени освен на български и английски, и на френски език

 

В рамките на Проект „Виртуална разходка из непознатата София – дигитално приключение“, реализиран от Фондация „Център за предприемачество и управленско развитие – България“ и изпълняван с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Европа“ 2023 са открити седем нови обекта, допълващи вече съществуващи маршрути, както и изцяло нов маршрут „Любими занимания – бъди активен“, обхващащ още седем обекта на територията на столицата.

Създаден е дигитален пъзел, който представя колаж от избрани обекти и интерактивна USB карта, разпространяваща резултатите по проекта. Обновен е календарът на събитията, които се провеждат в някои от идентифицираните места, а дигитална игра „Опознай София“ продължава да привлича интереса сред любознателните пътешественици. Специално за учениците и малките деца е създаден и интригуващ хартиен пъзел, който бе представен и в две столични училища. Всички обекти са озвучени освен на български и английски, и на френски език с цел разширяване на аудиторията, до която достига информацията. Цветовото оформление на сайта е съобразено с потребностите на хора със зрителни проблеми, така че да се осигури равен достъп до информацията.

Проектът надгражда резултатите от предходно реализираните проекти „Виртуален тур – непозната София“ и „Виртуално все по-позната София, насочени към популяризиране на малко познати, но интересни места в София, които се отличават със своята историческа, архитектурна, художествена и културна стойност.

По време на пресконференция за представяне на резултатите на Проекта на 26 октомври в София, Станислав Червенков, негов ръководител, сподели че „София е място с богата история и силен интерес от българските и чуждестранните туристи към нейните забележителности“. Според него все повече туристите търсят малко известни, но интерестни места и събития – информация за които те могат да намерят на сайта на Проекта, както и в мобилното приложение. Валентин Георгиев, експерт по Проекта, представи детайлно новите места и маршрут.

Всички резултати от проекта могат да бъдат намерени на интернет страницата https://unknown-sofia.com/, както и в мобилното приложение Unknown Sofia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *