IT секторНовини

МЕУ и ИКТ съветът обсъдиха проектите за анализ на цифровата трансформация и траекториите за постигане на целите от „Цифровото десетилетие“

Очаква се в началото на 2024 г. да бъде създадена Стратегия за цифрова трансформация на Република България, която да включи в себе си сегашните Стратегия за електронно управление и Стратегия за киберсигурност. Това ще бъде естествен процес вследствие на стремежа на правителството за намаляване на броя стратегически документи, но за включването на по-ясни цели и по-конкретно разписан път за постигането им. Това обяви пред членовете на Консултативния съвет на ИКТ общността министърът на електронното управление Александър Йоловски.

В рамките на заседанието на Съвета бяха дискутирани Проектът на анализ на цифровата трансформация, който бе направен от Световната банка, и проектът на траекториите, които МЕУ чертае за постигане на целите на програма „Цифрово десетилетие“.

Според Йоловски основният проблем, който срещат повечето държави членки на ЕС при изпълнението на целите от „Цифровото десетилетие“, е свързан с цифровите умения. Министърът призова бизнеса и неправителствените организации да работят съвместно с държавата за обучението на гражданите на базови цифрови умения.

Целта на Консултативния съвет е активно сътрудничество при обсъждане на законодателни инициативи, както и търсене и предлагане на решения по актуални теми от дневния ред на електронното управление и информационните технологии в България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *