Каква роля играе диетата при лечението на подагра?
Ако сте изпитали ужасната болка, която идва с пристъпа на подагра, със сигурност няма да искате това да се повтори отново.
Лекарите препоръчват, заедно с медикаментозното лечение на подагра, задължително да се спазва и диета. Така стабилно ще се намали нивото на пикочната киселина под 6 mg/dL. Но, доколко наистина има значение с какво се храни болният от подагра и каква диета трябва да се спазва?
Ролята на пурините и пикочната киселина
Твърде много пикочна киселина в тялото причинява подагра. Човешкият организъм произвежда по-голяма част от пикочната киселина естествено – около две трети от нея. Останалото идва от храната, често под формата на пурини. Пурините са вещества в храните от растителен и животински произход, които тялото превръща в пикочна киселина. Ако не може да се изхвърли пикочната киселина през бъбреците, тя започва да се натрупва в кръвния поток и да се отлага като игловидни кристали в ставите. Тези кристали причиняват тежко възпаление и силна болка при пристъп на подагра.
Хранителната добавка ПИКОЛИМОТ ХЕПА + ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА на GREWIA спомага за корекция на пуриновия метаболизъм и намаляване нивата на пикочната киселина в кръвта. Многокомпонентността на продукта (екстракти от червена боровинка, целина, полски хвощ, гудучи, бял равнец, синя тинтява шипка и др.) осигурява комплексен ефект и синергия. Оптималните дози активни вещества значително ускоряват оздравителния процес.
Повечето експерти смятат, че най-добрите хранителни планове при подагра са средиземноморската и DASH диетата (хранителен режим при високо кръвно налягане).
Премахването на храните с високо съдържание на пурин действително може да намали броя на пристъпите при хора, които не приемат лекарства за понижаване на пикочната киселина.
Метаболитен синдром
Хората, които са диагностицирани с подагра симптоми , са два до три пъти по-склонни да имат сърдечни заболявания, отколкото тези, които нямат. Около три четвърти имат високо кръвно налягане, което може да доведе до инсулт. Високата кръвна захар е особен проблем; когато кръвната захар не може да навлезе в клетките – наречена инсулинова резистентност – пикочната киселина се повишава, защото бъбреците я отделят по-трудно. И затлъстяването, и мазнините по корема са свързани с повече от два пъти по-висок риск от подагра. Ето защо спазването на диета при подагра е от голямо значение за овладяване на заболяването.
Подаграта е сериозно заболяване, което е придружено от увреждане на ставите и бъбреците. Диетата при подагра помага да се контролира болестта, затова трябва да се спазва през целия живот.
През последните 50 години заболеваемостта от подагра се е увеличила в много страни по света. Експертите отдават това на увеличената продължителност на живота, употребата на диуретици и разпространението на затлъстяването, което се счита за един от основните рискови фактори за подагра.
В статията е включен списък с основните забранени и разрешени храни. Най-добре е дневното меню да се изготви с диетолог. Така то ще бъде съобразено с индивидуалните нужни на всеки, който има подагра.
Плюсове на диета при подагра
От това дали пациентът спазва диета или не, ще зависи честотата и тежестта на изостряне, хода на заболяването и колко бързо ще се влоши или подобри бъбречната функция. Ако болният вече има признаци на сериозни проблеми с бъбреците, в допълнение към пурините, количеството протеини в диетата също ще трябва да се намали. Разбира се, контролът на пурините и протеините зависи много от стадия на заболяването.
Днес лекарите препоръчват по-балансирана диета, с по-малко строги ограничения. Така ще може да се постигне загуба на тегло, да се намали нивото на пикочната киселина, холестерола и триглицеридите в кръвта.
Недостатъци на диета при подагра
Пациентите са принудени да спазват диета през целия си живот, въпреки че по време на ремисия ограниченията може да бъдат по-меки. Трудности очакват месоядците и любителите на алкохола. Забранените храни включват богати месни и рибни бульони, желирани меса, карантии, колбаси, пушени меса, консерви (особено сардини и цаца), скариди, бира и силни алкохолни напитки. По принцип тази храна не може да се нарече здравословна, така че отказът от нея не е твърде висока цена за нормално благополучие.
Много пациенти, след като са се запознали с принципите на хипоурикемичната диета, стигат до извода, че не могат да ядат нищо друго освен тестени изделия и картофи, тъй като често може да се намери информация за изключване на домати, патладжани, леща и гъби от менюто. Скорошни изследвания обаче показват, че гъбите и богатите на пурини растителни храни като аспержи, карфиол, спанак, леща и соя не повишават нивата на пикочната киселина, както и не влошават подаграта. Това се обяснява с различната бионаличност и енергийна стойност на животинските и растителните пурини, както и с времето, което храната престоява в червата. Преди кафето, чаят, какаото и шоколадът бяха забранени, но сега се знае, че пурините в състава им не се разграждат до пикочна киселина и не водят до повишаване на нивото ѝ в кръвта.
Има разлики в храненето по време на обостряне на заболяването и по време на ремисия
В случай на обостряне ограниченията са по-строги. Същата аналогия може да се направи с всяко заболяване, например по време на обостряне на стомашна язва или панкреатит е разрешен малък набор от не толкова дразнещи храни, докато по време на ремисия храненето почти не се различава от нормалната балансирана диета.
Основната диета на пациента се състои от зеленчуци и млечни продукти, като се препоръчва да се намали количеството месо и риба. Най-добре е да готвите месо, рибни продукти и гъби и да изхвърлите бульона, тъй като той освобождава максимално количество пурини.
Какво можете да ядете
Млечните продукти трябва да бъдат включени в диетата. Те съдържат протеините казеин и лактоалбумин, които могат да намалят нивото на пикочната киселина в кръвта. Ежедневното меню трябва да включва зеленчуци и плодове.
Кратък списък на разрешените продукти
- Месо и риба
Заешко, пуешко, пилешко, месо от по-възрастни животни, нетлъста риба.
- Хлебни изделия и сладкиши
Солени баници и кексове, черен и бял хляб, кекс, подсладен с мармалад.
- Млечни продукти
Кефир, нискомаслено мляко, постно сирене, извара, сметана, кисело мляко.
- Плодове и горски плодове
Цитрусови плодове, фурми, райска ябълка, ягоди, боровинки, малини, ябълки, сушени плодове, круши, кайсии.
- Зеленчуци
В периода на ремисия са разрешени всички зеленчуци.
- Зърнени храни и тестени изделия
Всички зърнени храни и тестени изделия са разрешени.
- Масла
Всички растителни масла, качествено краве масло в малки количества.
- Напитки
Зелен и черен чай, кафе, чай с мляко и лимон, сокове и плодови напитки, компоти, билкови отвари, алкална минерална вода.
Какво да не се яде
Необходимо е да се изключат храни с високо съдържание на пурини, а в периоди на обостряне – храни, които съдържат излишни количества оксалова киселина.
- Месо и риба
Месо от млади животни, желирано месо, костни бульони, богати месни и рибни бульони, карантии (черен дроб, шкембе), скариди, тлъста риба.
- Хлебни изделия и сладкиши
Сладкарски изделия, особено торти, крем и пайове.
- Млечни продукти
Солени и мазни сирена, овкусени кисели млека.
- Напитки
Бира и силен алкохол.
- Зеленчуци
По време на обостряне – киселец, репичка, спанак, патладжан, домати
- Мазнини
Маргарин и мас.
- Колбаси и консерви
Всички колбаси, пушени меса, месни и рибни консерви (сардина и цаца).
- Плодове
По време на обостряне – банани.
Диетата при подагра ще трябва да се превърне в начин на живот. На човек му е нужно време, за да се приспособи към новия хранителен план.
Отслабване
Много проучвания показват, че достигането и поддържането на здравословно тегло е един от начините за намаляване честотата на пристъпите при подагра. Но ако планирате да отслабнете, избягвайте интензивните диети. Бързото отслабване може да предизвика атака на подаграта.
Както при всички диетични планове, бавният и постоянен подход е по-добър за здравето и нещо, което ще може по-добре да се поддържа в дългосрочен план.
Заключение
Хранителният режим при подагра може да помогне за справяне със симптомите и намаляване на пристъпите. Следването на диета при подагра включва консумация на храни с ниско съдържание на пурини, като цитрусови плодове и леща, и избягване на някои храни с високи нива на пурини, като говеждо, морски дарове, бира и сладки напитки.
Това, което работи добре за един човек, може да не доведе до забележима разлика за друг. Затова често подобрението идва след изводите, които следват от опита и грешките, които се допускат по време на лечението на подагра.