КултураНовини

Лекция за Владимир Димитров-Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

На 22 април от 19:00 часа, в балетната зала на Народно Читалище “Алеко Константинов 1897” ще се проведе вълнуващата лекция  “Шишковци – раят на Майстора”. Неин водещ ще бъде Кирил Иванов, екскурзовод към къщата – музей на Владимир Димитров-Майстора и познавач на много интересни истории около живота на живописеца. Той е председател на сдружение “Възход на село Шишковци” и екскурзовод към къщата-музей на легендарния художник.

Събитието ще разкрие богатата история на един от нашите най-известни художници. Фамилията на Кирил Иванов, който ще води лекцията, е свързана с Майстора по много интересен начин. Той е син и внук на модели на художника (майка му е Тина Виячева, един от последните живи модели на художника, а баба му е Верка Виячева – също един от рисуваните модели на художника). Кирил Иванов също е правнук на Андон Виячев, може би най-известния шишковчанин, който е и сред виновниците село Шишковци да се сдобие с училище и жп гара. Кирил Иванов ще ни предаде искрица от любовта си към творчеството на Майстора, ще сподели интересни факти около живота на художника в село Шишковци, както и семейни истории във връзка с картини на прочутия кюстендилски творец. Село Шишковци е било сред любимите места за отмора и извор на вдъхновение за творчество.

Неслучайно лекцията “Шишковци – раят на Майстора” на 22 април ще се проведе в  сградата на читалището. Мисията на Народно Читалище “Алеко Константинов 1897” е да събуди интереса към българската култура и наследство. Читалището активно работи, както за съхранението и реновирането на близо стогодишната сграда на ул.Оборище 73, в която се помещава, така и се стреми да популяризира, и подкрепя други достойни каузи като превръщането на старата гара в Шишковци в съвременен културен център.

Организатор на събитието е Клуб на художника “Борис Георгиев” към НЧ “Алеко Константинов 1897”.

За повече информация и регистрация посетете: https://fb.me/e/3FnTsD84h

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *