Над половината ферми може да бъдат затворени
Причината е липса на европейски стандарти за качество и безопасност
Повече от половината от произведеното у нас краве мляко не покрива европейските стандарти за качество и безопасност за потребителите, тъй като голяма част от фермите не отговарят на изискванията. Ако собствениците не инвестират в тяхното обновяване, съществува риск те да бъдат затворени, съобщава bTV.
По норматив, качеството на кравето мляко се определя от категорията на фермата, която го произвежда. Затова от фермите – първа категория се очаква млякото да е напълно безопасно, нещо, с което дребните стопани не са съгласни.
„Млякото, според мен, дали ще е във ферма първа категория или в трета е едно и също. По един и същи начин се дои. Само остава да спазваме елементарна хигиена”, обяснява фермерът Тянка Николова.
Повечето от стопанствата у нас все още са далеч от изискванията за образцова ферма, затова и качеството на произвежданото от тях мляко често се поставя под съмнение.
За да повишат качеството на произвежданото мляко от малките ферми се иска да инвестират предимно в сгради, които, според инструкциите, трябва да изглеждат луксозно – измазани и с алуминиева дограма.
За повечето производители обаче разходът се оказва непосилен, което означава, че поради неспазени изисквания фермите им може да бъдат затворени след осем месеца.
Сметките на земеделското министерство показват, че повече от 20 000 ферми в страната все още нямат алуминиева дограма и са застрашени от затваряне, което неминуемо би довело до дефицит на мляко. Затова фермерите се надяват държавата да удължи срока или да облекчи изискванията към тях.