По-високата конкурентоспособност на производителите е заложена в развитието на българското земеделие до 2020 г.
До 2020 година приоритетни сектори в българското земеделие ще бъдат овощарство, зеленчукопроизводство и животновъдство, както и биоземеделието
До 2020 година приоритетни сектори в българското земеделие ще бъдат овощарство, зеленчукопроизводство и животновъдство, както и биоземеделието. Това обобщи заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който участва в дискусия за конкурентоспособността на българското земеделие.
Грудев припомни, че в предишния програмен период парите от Общата селскостопанска политика са субсидирали сериозно зърнопроизводството, съобщи Дарил.
„Наливането на средства за повишаване на конкурентоспособността в земеделието трябва да е свързано с пазара, за да има възвръщаeмост на инвестицията“, каза още Васил Грудев.
На ниво ЕС земеделието се характеризира със секторна федерализация. То изцяло е подчинено на общата регулация и всичко, което се случва в земеделието, трябва да е съобразно рамките и в кадъра на общата селскостопанска политика, напомни Грудев.
През първия програмен период от членството ни в ЕС целите на общата селскостопанска политика са били повече за гарантиране на доходите на земеделските стопани, каквито са били в миналото. Тази ситуация, напасната на българската действителност, довела до сериозно субсидиране в зърнопроизводството, като това е свързано със субсидиите за единица площ, обясни зам.-министърът.
По думите на Грудев секторът се е развил до добри мащаби, които са му позволили да е конкурентоспособно на европейския и световния пазара.